Snelheid telt

Doorlooptijden / verwerkingstijden

Als onafhankelijk adviseur kijk ik samen met de klanten welke geldverstrekker het beste past bij hun persoonlijke situatie. Veel mensen denken dan aan het rentepercentage. Uiteraard is dit belangrijk, echter er spelen nog andere zaken een rol in de keuze voor welke geldverstrekker we samen kiezen.

Een onderdeel hiervan is de doorlooptijd. De doorlooptijd is de tijd die de geldverstrekker nodig heeft om het dossier te beoordelen. Momenteel zijn de verschillen in de doorlooptijden enorm. Een aantal geldverstrekkers hebben de zaken in de zomerperiode super voor elkaar en verdienen een compliment. Er zijn ook geldverstrekker die nog hard aan het werk zullen moeten om een inhaalslag te maken. Op dit moment zullen we de beestjes nog niet bij naam noemen. Doorlooptijden van meer dan 15 werkdagen zijn anno 2023 niet uit te leggen.

Waarom is de doorlooptijd belangrijk in de keuze voor de geldverstrekker?Als je een huis koopt maakt de verkoper/makelaar een keuze uit de biedingen. Tegenwoordig wordt er niet alleen naar het bod gekeken maar ook naar andere elementen die deel uitmaken van de bieding. Bijvoorbeeld hoe snel is de hypotheek rond, de doorlooptijd dus? Duurt dit 6 weken of kan dit ook veel korter zodat zowel de verkoper, de makelaar en de koper zekerheid hebben en dus rustig kunnen slapen. Dus een korte doorlooptijd zorgt voor een extra zekerheid voor de verkoper en vergroot je kans dat de aankoop van je woning wel lukt! Een aantal andere zaken die belangrijk zijn bij de keuze voor een geldverstrekker zullen we op een ander moment bespreken.